Snart vår

Vi har kommet oss en god bit inn i et nytt år allerede, og det nærmer seg med stormskritt når de norske varene dukker opp i de forskjellige gårds butikker. Hvem gleder seg vel ikke til nye poteter, dagsferske grønnsaker og litt utover sommeren til norske jordbær og annen frukt av alle slag. Jeg gleder meg stort i hvert fall.

Bare det å kjenne lukten av ferske grønnsaker og slikt i en slik butikk er jo verdt turen da. For ikke å snakke om duften som brer seg ut hjemme når det for eksempel kokes fersk grønnsaksuppe på ferske grønnsaker. Fysj jeg blir sulten av denne skrivingen!

Ferdigvarer

Jeg har faktisk også en gang for en del år tilbake sett en slik butikk som solgte ferdigvarer. Der kunne man for eksempel bestille ulike matretter som de lagde og solgte. Da selvfølgelig veldig mye bestående av sine egne varer fra butikken. Jeg husker grønnsaksuppe og lapskaus. Begge de to smakte helt herlig den gangen. Og det skulle ikke forundre meg om det var mulig med en del ulike varianter av dette rundt på ulike plasser i landet. Jeg har muligens også vært innom noe av dette tidligere, men det finnes flere slike alternativer for å lage ulike ting ferdig av gardens råvarer. En ting da er kanskje saft og sylting. Begge disse tingene er jo en grei måte å utnytte kanskje først og fremst nedfalls frukt som har mindre skader før det blir mer skade og varene blir ødelagte. Men også dersom ikke salget går for fullt av salgsvarene kan de jo dermed enkelt foredles og tas vare på for senere salg. Foredlet vare er jo lenger holdbar en ferskvare som kjent!

Sesongvarer

Sesongvarer

Slike butikker som selger gards varer er ofte forholdsvis små butikker. Men selv små butikker må jo tjene penger for å ha til livets eksistens. Så det å spe på med ulike sesongvarer som ikke er direkte gardsvarer er ofte noe som gjøres. I min nærhet har jeg sjekket ut et par ting. De har startet et samarbeid med en annen lokal produsent og selger vedkommende sine varer i sin gardsbutikk. I dette tilfellet er det snakk om blomster og potteplanter. Da ikke først og fremst stueplanter og slikt, men blomster og planter som skal plantes ut på jorden i et blomsterbed eller i en blomsterkasse eller slike plasser. Men alt dette er jo forholdsvis sesong betont, så de følger også opp med forskjellige ferdige produkter om det kan kalles det. De lager ulike kranser av blomster og granbar og slikt. Slik som kan benyttes til pynt i ulike sammenhenger. Og de selger løst granbar som mange benytter til å dekke over sine blomster og vekster som trenger litt beskyttelse mot snø og kulde. Jeg regner med at du klarer å se «bilde» på hva jeg forsøker å fortelle her. Jeg sliter litt i øyeblikket med å ordlegge meg godt synes jeg.

Men uansett så er jo en slik liten butikk en mulighet til å selge utrolig mange forskjellige ting. Mye kommer nesten bare an på ens egen fantasi og oppfinnsomhet. Og selvfølgelig hva man har tid til å produsere.