Rotgrønnsaker

Fordelen med en gårdsbutikk direkte på gården at deter ikke langt for å hente påfylling av en del varer. Og det er ikke langbestillingstid og man er heller ikke avhengig av mange andre personer.

I noentilfeller så er det bare å gå og hente mer av de varene som mangler.Gårdsbutikk må vel være et av de beste eksemplene for kortreist mat som finnes.Men det er selvfølgelig mye sesongvarer det går på siden vi bor i et land medstore forskjeller mellom de forskjellige årstidene. Men de fleste storegårdsbutikkene har også varer de henter inn utenfra slik at de har åpent heleåret.

Rotgrønnsaker

Spekteret av grønnsaker er meget stort også her inord. Selv her i Norge dyrkes det mange ulike grønnsaker. Noen grønnsaker harjeg allerede beskrevet litt, men rotgrønnsakene har jeg ikke vært innom enda.Jeg vet ikke helt hvilken av de ulike rotgrønnsakene som er mest vanlig ellermest brukt, men det finnes en god bunke ulike av dem.Gulroter vel muligens den vi alle kjenner og har smakt. Jeg tror jeg tør velgepåstanden at det er den mest brukte og vanlige rotgrønnsaken (dette er minprivate mening). Gulroten er en gammel grønnsak, men ikke så veldiggammel her i Norden. Først en gang på 1600 tallet dukket den opp her, mens dener kjent fra arabiske land allerede 600 år før det igjen. I Norge dyrkes denover hele land, en det store området for gulrot er i Lågendalen i Larvikkommune. Helsemessig er gulroten ganske bra – den inneholderbetakaroten som gir vitamin A i kroppen vår, og den har flere vitaminer og denhar fiber, kalium og jern. Noe alle mennesker stort har konstant behov for.Rødbete erlike gammel som gulroten i Norden eller muligens et par hundre år eldre. Menden er mye eldre totalt sett. Det finnes spor av den bakover i over 3000 år.

Rotgrønnsaker

Ikke alle liker rødbeten like mye som forrige rotgrønnsak, men den er på tross av det ganske vanlig å se i mange sammenhenger i den norske husholdningen. Noe av det mest vanlig er å sylte den og ha den liggende på lake. I helsesammenheng så inneholder den mange mineralstoffer. Den har kalium, magnesium, jern og kalsium. Den er også spesielt rik på folsyre. Flere andre arter som ikke er like kjente er jo da sellerirot, nepen, persillerot, jordskokk, kålrot, pastinakk og pepperrot. Og det er garantert andre jeg har glemt her også.Som med så mye annet så er rotgrønnsakene best og billigst i sesongen. Noen liker å knaske på mange av disse grønnsakene rå, men de kan også benyttes både i supper, man kan lage mos av dem, man kan koke dem opp og bruke dem som tilbehør ved siden av på middagstallerken. Nesten uansett hvordan du benytter en rotgrønnsak så blir det bra. Og disse grønnsakene er ganske gode å lagre også, slik at de kan benyttes hele vinteren gjennom. Men grønnsaker er alltid best mens de er ferske – husk det!