Mye mer enn frukt og grønt

Gards butikker kan som alle vet ha utrolig mye varer til salgs. Mye kommer an på hvor de ligger og til hvilken type gard de har forbindelse til. Men det er jo ikke bare produkter som gror og fores opp direkte på garden som kan selges.

En aktiv person eller personer kan også jakte på ulike ville dyre i vår norske skog. Men jakt er regulert i Norge og det er flere vilkår som må oppfylles. Men å bringe varene tilbake til et stabbur gards butikk er jo veldig bra. Så mener nå jeg i hvert fall.

Jakt

Det er vel snart ingenting lenger som ikke har restriksjoner og som krever spesial tillatelser i Norge. Skal du gjøre noe mer enn å rusle rundt på gaten og kikke i butikker så kreves det snart spesialtillatelser og konsesjoner og alt hva det heter på det aller meste. Men i dette tilfellet er det ganske greit at det er litt strenger lover og regler – det er jo tross alt jakt med våpen det er snakk om. Våpen som skal benyttes for å drepe det man jakter på. De kan da selvfølgelig lett misbrukes også dersom man ikke er registrert og myndighetene har oversikt over hvem som kan gjør hva med slikt.

Hva jaktes

Det kan jo jaktes både storvilt og småvilt i Norge. Og det jaktes vel kanskje litt til havs også, men det kalles vel gjerne mer for fiske og fangst enn jakt. Men det er jo mye sjøfugl man også kan jakte på, men de har sesonger for å jakte lovlig som det meste annet her i landet. Neste 60 ulike pattedyr og fugler er regulert for jakt. Og reglene kan være ulike i forskjellige kommuner og fylker, så du må sjekke alle detaljer selv der du har tenkt å jakte. Jeg kunne garantert ha skrevet mye om nettopp dette med lover og regler på ulike arter dyr og fugler. Men det er bedre du selv sjekker ut for eksempel Miljødirektoraktet sine sider og hva de sier om jakt. Men her finner du bare hovedreglene – du må selv sjekke lokale reguleringer.

Hva jaktes

Utsalg av varer

For de av bønder og innehavere av slike stabbur butikker som jakter selv så kan de jo selge sine jaktresultater i butikken sin. Det gir dem en bedre pris og de kan sikkert også selge til en rimeligere pris enn markedet og tjene ekstra gode kroner på flere måter. Når det er deres «egne» varer så kan de jo i langt større grad selv bestemme prisene. Kun selvkost hele veien og den bør de jo enkelt kunne kjenne. Og for kundene er det også mange fordeler. De som kommer i slike butikker og handler får ferskere varer kanskje først og fremst. Men det er også da garantier for at varene ikke har vært nedfryst og tint opp og fryst igjen som dessverre skjer i andre sammenhenger. Det gjør jo at kvalitetene på varene alltid ville være helt på toppen i en stabbur gaardsbutikk.