Matvaner

Matvanene verden rundt er ganske forskjellige, de er jo mye preget av den lokale tilgangen av råvarer som finnes i området. Ris er jo en ganske stor del av verdens befolknings hoved ingrediens i matveien, mens her i Norge er det poteten som er den største. Det er også store forskjeller i Norge når det gjelder våre matvaner, her er det også lokale forhold som spiller inn. Den nye trenden her er jo å bli vegetarianer, eller en av variantene innen denne matstilen.

Vegetarianer

Det å bli en vegetarianer har blitt en veldig populær livs stil her i landet, også i deler av resten av verden har denne trenden virkelig tatt av. Man kan nok diskutere i det vide og brede om det virkelig er så sundt som mange påstår. Kroppen trenger jo mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt og da mener flere eksperter på området at vi også trenger fisk og kjøtt.

Men at frukt og grønt er sunt er det jo ingen tvil om, her er det også mange nærings stoffer vi trenger. Når man skal starten denne nye livsstilen bør man planlegge sine innkjøp godt i forveien. Det er jo litt av en omstilling man skal igjennom for å kunne kalle seg en vegetarianer, så for noen kan det være vanskelig i starten. Her kan man få mange gode råd og tips om man søker litt på nettet, innkjøp, retter og veiledning.

Vegetarianer

Det finnes flere typer av vegetarianere, den mest vanlige varianten kalles for Lakto ovo vegetarianere. Her har man i tillegg til den grønne maten også egg og melk i kosten, mens de som holder seg til veganisme kun spiser plantebasert kosthold. Alt som stammer i fra dyr holder de seg langt vekk i fra, dette er for å unngå å påføre dyr død og lidelser. Så har man fruktianisme, her er det kun bær, frukt, frø og grønnsaker som gjelder. Dette var bare noen eksempler innen vegetarianer kostholdet, det finnes en god del flere varianter også.

Innkjøp

Det med å legge om sin livstil kan nok være en utfordring for noen, men med litt planlegging så går det nok greit. I byene har man ganske mange små grønnsaks handlere som har ett greit utvalg og stort sett friske og ferske råvarer som gjør innkjøpene enklere. Ute på den mere landlige delen av landet finner man mange gårds butikker som tilbyr produkter som blir produsert på gårdene. Stort ferskere råvarer finner man nok ikke, billigere blir det også for man slipper mellomleddene som også skal tjene penger. Om man har muligheten til å finne noen gårdsbutikker i nærheten der man bor er nok dette den beste måten og få gjort sine innkjøp på.

Om man ønsker mere råd og tips til hvordan man skal tilberede og få inspirasjon til vegetar retter er det kommet flere vegetarianer-festivaler rundt omkring. Her kan man utveksle erfaring og få mange gode tips som kan hjelpe en på veien. På disse festivalene er det jo også muligheter til å få gjort sine innkjøp av ferske produkter.