Lokale produkter – egg og melk

Lokal mat eller kortreist mat er noe som bare harblitt mer og mer populært de senere årene.

Og jeg tror heller ikke det vil blimindre populært i de kommende årene. Bøndene kan selge produktene sine direktei en butikk og få sine priser uten oppkjøpere som presser prisene ned til etminimum. Men det er vel kanskje veldig begrenset hva som blir solgt i en slikbutikk, så dette er bare «lommepenger» i forhold til økonomien som er på engård. Men ligger de godt plassert et eller annet sted i landet så kan detsikkert være et godt tilskudd.

Egg

Egger noe vi nordmenn benytter mye av i veldig mange sammenhenger. Det kan værealt fra å spise helt vanlig kokte egg til i mange forskjellige andre matretter.Det finnes jo de som spiser rå egg også – selv om jeg aldri har testet det. Egg er kjent så langt tilbake i historien at de vetikke med sikkerhet når det stammer fra. Mennesker har i all tid spist egg. Egger veldig rik på blant annet protein, men har også en mengde andrenæringsstoffer i seg. Listen er laaaang. I Norge er egg i mange tilfellerveldig kortreist mat, men det finnes også de store produksjons gårder med hønssom bare produserer. Men jeg tror omtrent alle gårdsbutikker har egg i sittproduktutvalg.Det finnes også andre typer egg enn høne egg som vimennesker liker å spise. Noen egg fra forskjellige ender, samt fra vaktel.Vaktel eggene er veldig små og regnes som snacks eller delikatesse egg. Egg brukes også noe til annet enn bare mat. I hvertfall skallene kan brukes som pynt i noen sammenhenger. Da tømmes gjerne eggenefor sitt innhold og man fargelegger skallene. Til påske er en av de høytidenesom eggene pyntes på denne måten og henges opp i kvister til pynt. Dette kanogså skje med hardkokte egg.

Melk

Melk er også en ting som veldig mange gårder har littproduksjon av. Ikke bare for melken selv sin skyld, men melk er også grunnlagettil en del andre produkter. Når melken blir foredlet så får vi både smør ogost. Yoghurt er også et produkt fra melk. Og det finnes jo i dag utrolig mangeulike melkesorter.

Melk

Det er kumelk som er den mest vanlige melken i Norge. Det finnes nesten 250 000 kuer som produserer melk i Norge i dag (tall fra Juli 2017). Og melken gir jo en del andre ting som skal lages for å bruke melken. Jeg tenker da på melkepappen, melke glassene, bakevarer som benytter melk, alle de forskjellige oste typene vi har, som nevnt også yoghurt og enda mer. Så melken er med å sysselsette mange mennesker i Norge. Selv om vi i dag drikker mindre og mindre melk enn vi gjorde sist på 80 tallet når vi drakk melk som mest. Men det går fortsatt med bortimot 1 og en halv milliard liter melk i Norge i året. Så tenk på det neste gang du drikker et glass melk, så er du med på å holde sysselsetningen i Norge oppe.