Kortreist mat – hvor langt kan den reise

Støtte opp rundt lokalsamfunnet har alltid vært en godting. Og de senere årene har det blitt mer og mer snakk om kortreist mat.

Ordetkortreist sier jo ganske mye i seg selv, men alt er jo relativt. Hvor lang kanmaten reise før den ikke er kortreist lenger er jo et ganske naturlig spørsmål?Jeg skal se litt på dette med kortreist mat, mat fra bøndene direkte som jegallerede har skrevet noe om, annen mat som ikke kommer fra bøndene og tingrundt dette emnet. Håper du følger med og leser hva jeg har på hjertet.

 Grenser

Jegleter og leter, men finner ingen regler for hvor langt kortreist mat egentligkan transporteres. Finnes det noen grense for denne distansen? Ja det burde detjo være selvfølgelig. Mulig det går en del på skjønn og at det skal være innenbygden eller byen eller noe i den stilen? Mulig det kan trekkes ut til fylkerogså – jeg er ikke sikker i hvert fall. Men for enkelte fylker kan jo distansenmellom ytterpunktene være ganske langt da – Norge er jo et langstrakt land! Mennå som vi mest skal snakke om en gårdsbutikk så blir det jo kjøperens problem åvurdere hvor langt de ønsker å transportere det de kjøper på denne aktuellegården og butikken der.

Fordeler med lokal mat

Det vil alltid være de som argumenterer for og i motting. Men det å spise kortreist lokal matvil stort sett være en fordel på flere måter. Jeg skriver selvfølgelig nå ettermin egen mening, og ikke bare hva alle andre mener. Men det er vel ganske mangesom er enig med meg om de samme tingene.Det å benytte de lokale gårdsbutikkene har flere ogkanskje jeg kan si mange fordeler. Lokal mat vil alltid være ferskere enn annenmat. Og det å støtte opp rundt lokalmiljøet vil igjen gi gevinst i flere ledd.Du vil bidra til å sysselsette lokale bedrifter – i dette tilfellet som oftestbønder. Skulle de forsvinne så er sjansen der for at en eller annen fabrikkeller liknede overtar deler av plassen og skaper flere kilder til for eksempelforurensning. Enannen god grunn til å benytte kortreist lokal mat er at det smaker bedre. Ogofte kan man lokalt få tak i varer som ikke normalt selges i større butikker.Dette kanskje fordi det ikke produseres i nok volum til at de store butikkkjedene er interesserte i å ta varen inn i sitt sortiment. Men en liten lokalbutikk kan tjene gode penger på å slike litt spesielle varer.

Fordeler med lokal mat

Er du ute på reise, så søk etter lokal mat. Da kanskjevil du få en matopplevelse du vil huske lenge. Kortreist lokal mat kan havarianter og smake mye bedre enn anen mat igjen. Du vet sikkert at det finnesutallige ulike måter å tilberede ting på og kanskje du kan få en ny ide å tamed deg hjem igjen også. Hvem vet? Jeg ser mange fordeler i hvert fall – ogganske mange flere enn hva jeg har rukket å liste opp her så langt. Mulig jegmå skrive mer om emnet ved et senere tilfelle.