Hva er sunn mat?

HVA ER SUNN MAT?

Du vil over alt på internett finne informasjon om hva du bør spise, basert på hva du ønsker å oppnå, og noen generelle råd for hvordan man bør forholde seg til mat. Noen råd baserer seg på fastemetoder, andre fokuserer på å eliminere næringsinnhold.

Det er delte meninger om hva som er «sunn mat» og hovedregelen er at man alltid må finne det som fungerer best for en selv, samtidig som man oppfyller noen generelle hovedregler.

Næringspyramiden

Det finnes en pyramide med fire trinn som skal illustrere hvor mye energi som er tilgjengelig i ulike typer råvarer, som igjen skal fortelle noe om hvor sunn maten du spiser er. Den nederste kategorien inneholder færrest karbohydrater og mettede fettsyrer, og er derfor sunnest av råvarene, mens den øverste kategorien inneholder størst andel av disse og er derfor minst sunne. Ingen råvarer i disse kategorien frarådes, men det anbefales at man fyller tallerkenen med mest fra de nederste kategoriene, mens minst av tallerkenen skal inneholde mat fra de øverste kategoriene. Nederst finner du frukt og grønt, som bananer, epler, gulrøtter, salat og så videre. Neste kategori er proteiner, som fisk, kylling, svin, fe, nøtter og så videre. Nest øverste kategori består av korn, gryn og frø, som inkluderer blant annet brød og bakevarer, pasta, ris, diverse frø, og andre kornprodukter. Siste og øverste kategori inneholder urter, krydder og andre oljer, i tillegg til søtsaker og sukkerholdige produkter.

Spis fra alle kategoriene

Spis fra alle kategoriene

En vanlig misforståelse når man skal forsøke å gå ned i vekt, eller generelt spise sunt, er at man skal eliminere diverse matvarer, men de generelle rådene fra helsesektoren er å spise fra alle gruppene med mat, men heller tilpasse mengden. De forskjellige råvarene og matvarene har forskjellig effekt på kroppen og på sulthetsfølelsen, og du kan oppnå forskjellige ting ved å tilpasse kostholdet etter hvilken effekt du ønsker. Mat som inneholder store mengder proteiner og fiber vil hjelpe til å holde deg mett lenge, som blant annet egg, avokado, belgfrukter, gresk yoghurt og mandler. Mat som inneholder raske karbohydrater er mat som inneholder mye sukker og stivelse, og disse har evnen til å gi deg store mengder energi på kort tid; derfor pleier ofte idrettsutøvere å spise en sjokoladebar eller drikke en sportsdrikk under konkurranse fordi de ikke kan vente på at energien slår til. Eksempler på disse matvarene er mat med høyt sukkerinnhold, som sjokolade, pølser, brus og syltetøy, men også banan, druer og aprikos. Langsomme karbohydrater er ansett som sunnere og inneholder ofte mye fiber og bidrar til et mye mer stabilt blodsukker. Disse inkluderer matvarer som linser, bønner, rå gulrot, tomat, grove kornprodukter og salater.

Sunn mat

Som nevnt er det viktig å tilpasse kostholdet til eget behov og målsetninger. Når man setter sammen en god kombinasjon av alle typer råvarer vil man sørge for at blodsukkeret er på et jevnt nivå, at kroppen får de vitaminene og mineralene den trenger for å bygge opp og vedlikeholde muskulatur, ledd og vev, og at man holder en sunn vekt. De nyeste matpyramidene har også inkludert trening fordi det er like viktig med fysisk aktivitet som et sunt kosthold.