Grønnsaker

Kortreist mat kan være mye forskjellig. Jeg har begynten serie med forskjellige ting som er ganske normalt å kunne finne til salgs ien gårdsbutikk.

Egg og melk som jeg allerede har skrevet litt om er noe. Andreting er jo alle de forskjellige grønnsakene som man normalt sett har i en slikbutikk. Det kan selvfølgelig være mange forskjellige varianter, men det er velnoen som er mer vanlig enn andre. Jeg får i hvert fall begynne å skrive litt omde jeg synes smaker meg best.

Blomkål

 Jeg starter med egen private favoritt blant allegrønnsaker. Jeg elsker blomkål. Ingenting er så godt som fersk blomkål og altmulig den kan benyttes til. Og hjemme hos oss spises det mye blomkål i løpet avåret. Men den aller beste tiden er når man får store fantastiske hoder rett braen gårdsbutikk selvfølgelig. Blomkålen er jo fantastisk alene som tilbehør tilen middag, men det finnes også mange ulike retter hvor blomkålener hoved ingrediensen. Jeg kan jo nevne noen få – blomkålsuppe, gratinertblomkål med bacon og potetmos og blomkålgrateng.Alderen på blomkålen er det ingen som er helt sikrepå, men mye tyder på at den er utviklet på Kypros og i Syria lenge før vårtidsregning starter. Dette er snakk om den hvite blomkålen. Nå i dag får man jokjøpt flere varianter av blomkålen. Den fås både i kremfarget, lilla, grønn ogknall gul.Kjennetegnpå en frisk og fin blomkål er at bladene skal være friske og sprø uten at devirker som de er rett før de skal visne og falle av.

Brokkoli

 Vi produserer også brokkoli i Norge. Men det er joveldig begrenset hvor lenge i løpet av året vi kan gjøre dette. Resten av åretmå vi importere denne kålplanten fra sydligere strøk i Europa. Brokkoli kallesogså for aspargeskål, men den er ikke i slekt med asparges på noen måte. Dennærmeste slektningen til brokkolien er ovennevnte – altså blomkålen. Og den eren underart av kål, men den har mange «brødre og søstre» som også er underarterav kålen. Brokkoli er i dag veldig vanlig i det norske kjøkkenog er et meget godt tilskudd til mat med alle sine vitaminer og antioksidanter.Selv stilken som vi ofte skjærer vekk er spiselig og den er veldig næringsrik.

rokkoli

Kål

 Men kålen er et godt tilskudd til den norskehusmannskosten. Det være seg som bare enkelt kokt kål, eller om den blir stueteller tilberedet på noen annen måte. Jeg spiser gjerne kål som tilbehør. Men såer vel jeg over gjennomsnittet glad i grønnsakerDetfinnes en del varianter av kålen. Men den mest vanlige sorten er hodekålen ellerhvitkålen som den vi benytter mest av her i landet. De to forrige jeg harsnakket om over i denne artikkelen slekter jo direkte til kålen. Og det er endaflere i denne slekta. Hodekål, Hvit Hodekål, Grønnkål, Rosenkål, Spisskål,Knutekål og Palmekål. Dette var bare noen av de som finnes i denne slekta. Enmeget stor slekt med mange underarter i alle ender.