Gårdsbutikken selger mer enn frukt og grønt

Det er selvfølgelig ikke alle mennesker som harmuligheter til å ha sin egen kjøkkenhage.

Men har du muligheten til å benytteen liten hageflekk til å dyrke frem litt småting, så burde du absolutt benyttedeg av den muligheten. Ferske urter og eventuelt litt ferske grønnsaker og såmye slike småting som er mulig. Det vil gi deg perfekt kortreist mat og du vilha tilgang til slikt, til mat, i deler av året. Og selvfølgelig jo mer du haranledning til å dyrke frem selv – jo mer økonomisk er det også.

 Lokale gårdsbutikken

Hele tiden frem til nå har jeg skrevet omgårdbutikkene som butikker med frukt oggrønnsaker. Men en gårdsbutikk kan jo være en lokal slakter også. Det er jomange mat dyr i Norge og det er mange dyktige personer som gjør alt iforbindelse med slakting rett og riktig.Detteer jo også kortreist mat, og skulle man være så heldig og ha en slik butikklokalt så har man alt til et fullt måltid lokalt og kan spise helt kortreist.Da blir det jo heller spørsmål om hvor kort man kan klare å få det til. Vimennesker elsker jo utfordringer og slikt så en liten lokal konkurranse ersikkert på sin plass om hvem som kan spise komplette måltider med kortreist mathentet innenfor hvor mange kilometer? 

Men fra litt spøkefull tone til mer alvor. Dette med lokalt slaktet mat er jo absolutt noe å tenke på også. Transport over lengre distanser av både dyrene før slakting og av kjøttet etter slakting er ingen god ting for kvaliteten. Det kan skape noe som heter stresshormoner i kroppen på et dyr under transport til et slakteri langt unna. Dette kan lett påvirke smaken og kvaliteten av kjøttet. Nå skal jeg ikke gå mer i dybden på dette, da jeg ikke er noen spesialist på dette. Men tenk lokalt er min beskjed til alle rundt dette.

Norsk kjøtt

 Kylling, gris, okse, sau og lam eller fisk. Ja altdette er vi så heldige at vi kan ha oppdrett av her i Norge. Herlokalt på Østlandet hvor jeg lever finnes det en sentral butikk som selger kunlokalt kjøtt og matretter tilberedt av kun kortreiste varer fra lokaleprodusenter. Butikken selger alt fra frukt og grønnsaker fra kornbøndene, denselger kjøtt av alle slag som er slaktet lokalt, den har egne kokker somtilbereder retter både for salg og til bespisning i restauranten som liggersammen med butikken. Det kommer inn båter fra havet med mange sorter fiks og skalldyr– ja denne butikken har alt av meget krotreist mat. En butikk med et herligpreg. Og de matrettene de selger er noe helt spesielt. Jeghar selv testet fiskesuppen deres både i restauranten og jeg har kjøpt den forå ta med hjem for å servere til mine venner og familie. Smaken på maten dereser bare helt nydelig! Kanskje dersom flere kjente til et slikt konsept såville dette hjelpe til å beholde mer av norsk produksjon av mye mat. Økonomienville ikke forsvinne i fordyrende ledd før det når oss forbrukere!Kylling, gris, okse, sau og lam eller fisk. Ja altdette er vi så heldige at vi kan ha oppdrett av her i Norge. Herlokalt på Østlandet hvor jeg lever finnes det en sentral butikk som selger kunlokalt kjøtt og matretter tilberedt av kun kortreiste varer fra lokaleprodusenter. Butikken selger alt fra frukt og grønnsaker fra kornbøndene, denselger kjøtt av alle slag som er slaktet lokalt, den har egne kokker somtilbereder retter både for salg og til bespisning i restauranten som liggersammen med butikken. Det kommer inn båter fra havet med mange sorter fiks og skalldyr– ja denne butikken har alt av meget krotreist mat. En butikk med et herligpreg.

Norsk kjøtt

Og de matrettene de selger er noe helt spesielt. Jeg har selv testet fiskesuppen deres både i restauranten og jeg har kjøpt den for å ta med hjem for å servere til mine venner og familie. Smaken på maten deres er bare helt nydelig!Kanskje dersom flere kjente til et slikt konsept så ville dette hjelpe til å beholde mer av norsk produksjon av mye mat. Økonomien ville ikke forsvinne i fordyrende ledd før det når oss forbrukere!