Flere lokale grønnsaker

Siden jeg har startet med lokale produkter oggrønnsaker så får jeg fortsette i den samme retningen litt lenger.

Det er endamassevis å skrive om rundt dette tema. Det jeg har skrevet om til nå, kanskjespesielt med grønnsakene, er mine favoritter. Jeg liker fortsatt mangevarianter og her kommer noe av de mest vanlige tingene som jeg liker og somogså er helt normalt å ha til salg i en slik gårdsbutikk. Men husk at alt detteer basert på mine private meninger og at det er fullt mulig med andre ting somgjelder for andre personer.

Tomater

I«gamle dager» var en tomat en tomat – ferdig med det. I dag er det ikke sliklenger. Og det gjelder slett ikke bare tomater, men det er barenå jeg kom på denne tanken. Sist jeg var i butikken (gårdsbutikk jeg snakkerom) for å handle grønnsaker så var nettopp tomater noe av det jeg hadde påhandlelisten min. Men når jeg kom frem for å plukke mine tomater så var det 3-4forskjellige å velge mellom. Hva skulle jeg velge? Det var de vanlige tomatene(om det heter det enda), så var det noe damen bak disken kalt Plomme tomater også var det de små Cherry tomatene og de store Biff tomatene. Hva skulle jegvelge? Jo jeg gikk for det sikre og kjøpte tre av de «vanlige» tomatene. Menjeg tok med meg en av disse Plomme tomatene for å teste ut og se om det er noenforskjell. Jeg har ikke sjekket det ut enda, en det blir jo litt spennende å seom det virkelig er forskjell eller ikke. Det jeg ikke var klar over med en tomat, er at detfaktisk er den en frukt med et bær som er stort og saftig i den botaniskeverden. Jeg og mange med meg kaller jo en tomat for en grønnsak.

Poteter

Det er mange som faktisk sier at poteten er norsk. Mendet er den faktisk ikke – det er feil. Poteten kommer fra Sør Amerika og erflere tusen år gammel. Den har spredt seg til så å si hele verden. Men vidyrker jo poteter i Norge – kanskje det er de det er ment som norsk potet? Alleredeved St. Hans tider kommer de første norsk nylig opptatte potene i butikkene. Ogingenting er vel så herlig som å slippe å skrelle de gamle skrukkete potetenepå lenge igjen. Bare vaske de og så rett i kjelen for å kokes.


Poteter

Jeg er ikke sikker på hvor mange forskjellige sorter med poteter som produseres i Norge. Men det er nok ganske mange i hvert fall. Og det er jo litt forskjell på de ulike sortene da. Hvite, røde eller gule poeter, og kokefaste eller melne eller halve av dette igjen. Og det finnes også de som kalles for litt luksus poteter – da tenker jeg spesielt på Mandel poteten. I Norge brukes den i dag mer enn tidligere føler jeg, men tidligere var dette poteten som kom i bruk til måltidene ved høytidene som for eksempel julemiddagene.