Besøk de mange gårdsbutikkene

I Norge finner du gårder i flere forskjellige størrelser, fra de små til de store. Å lykkes med gårdsdrift i Norge i dag er ikke enkelt, spesielt ikke for de mindre gårdene. De aller fleste bønder har en eller flere vanlig jobber i tillegg til å være gårdseier for å få det hele til å gå rundt.

Både for å spe på inntekten og for å fremme en sunn livstil og tilbake til gamle verdier, har mange gårder åpnet gårdsutsalg eller gårdsbutikk. Det er mange gode grunner til å stikke innom en gårdsbutikk neste gang du er ute og kjører.

Hvordan finne frem?

Å finne nærmeste dagligvarebutikk er forholdvis enkelt. De store kjedene har nettsider med tilhørende kart som viser nærmeste butikk. Ofte er butikkene plassert i et senter, så det er lett å finne frem. Det er vanskeligere når det kommer til gårdsbutikker. Det finnes ikke et sentralt register og ofte er gårdsbutikken bare åpen i høysesongen. Heldigvis finnes det unntak. Søker du på gårdsbutikk og kommunen eller fylkeskommune, får du opp mange alternativer. Ser du etter en gårdsbutikk i nærområdet, kan det lønne seg å kontakte kommunen eller spørre på Facebook om du ikke er kjent. Du vil garantert få mange svar.

I Norge finner du gårder i flere forskjellige størrelser

Gårdsbutikk og litt ekstra

Vi forbinder selvsagt gårdsbutikker med salg av poteter, gulerøtter og andre matvarer. Dette stemmer for de fleste. Det er ofte en god måte for gårdbrukeren å selge gulerøtter som ikke er helt rette, poter som er feil størrelse eller rett og lett bare litt ekstra produkter. Slike gårdsbutikker bryr seg ikke om reklame eller store skilt. De setter gjerne opp et skilt i veikanten når de har produkter å selge og tar det vekk når det er tomt. Salget foregår på gårdstunet eller inne i driftsbygningen.

Andre gårdsbutikker har lagt opp til mer varig utsalg. Her selger de hjemmelagde produkter, gjerne fra forskjellig personer som lager håndlage produkter. Dette selges i butikken og dermed kan gårdsbutikken ha åpent hele året. Slike gårdsbutikker har gjerne store skilt ute i veien og er lett å finne.

Kortreist mat

Mye av maten vi spiser har vært ute på en lang kjøretur før den havner i butikken. Grønnsakene har vært lastet på en lastebil for å kjøres til en fabrikk der produktene blir sortert, vasket og pakket i plast. Så blir store paller med ferdig pakkede produkter kjørt ut igjen til butikkene. Det er ikke utenkelig at en potet fra gården i nærheten blir kjørt til en sentral, pakket og levert til butikken rett vedsiden av gården.

Ved å kjøre innom en gårdsbutikk fjerner du dette unødvendige mellomleddet og du sparer miljøet. Ved å møte produsenten får du et mer personlig forhold til maten. Opplevelsen blir bedre og du får god samvittighet.

Støtter opp om lokalt næringsliv

I Norge snakker vi mye om at det er viktig med levende bygder.  Dette er ikke en enkel sak. Det kan være vanskelig å få endene til å møtes på bygda. Arbeidsmarkedet er trangt og mulighetene er begrenset. Derfor er gårdsbutikker viktig. Flere gårdsbutikker har begynt å selge hjemmelagde produkter som votter, små figurer, hjemmestrikkede produkter og annet. Dette har en ekstra fordel ved at flere hjemmeprodusenter får ekstra inntekt og annerkjennelse. En annen fordel er at du støtter opp om mer tradisjonelt håndverk. Strikking, toving og annet er kunstformer som bli mer sjelden etterhvert som maskinprodusert produkter og produkter produsert i utlandet tar over.

Strikking

Ta livet med ro

Vi stresser litt for mye i hverdagen. Alt skal skje fort og da kan det føles feil å bruke litt ekstra tid på å handle grønnsaker. Jeg foretrekker å handle på vei hjem fra jobb og handler da inn for en uke. Da kan jeg sitte og kose meg med Legend of Solgard og PokerStarsCasino hele uken. Samtidig må jeg innrømme at jeg har egentlig tid til overs. Det handler mer om å skifte fokus. Jeg har tid til å tenke på miljøet og jeg har tid til å stikke innom en gårdsbutikk for å få friske grønnsaker og tenke miljøvennlig. Den store utfordringen er nok å endre vaner. Første gangen du gjør noe nytt kan det fort føles som det tar ekstra lang tid. Spesielt hvis det er kjedelig.

Heldigvis kan du innarbeide nye vaner. Når det å handle på nærmeste gårdsbutikk er blitt en vane, vil du ikke tenke over at det kan ta litt lengre tid enn en vanlig søndagshandel. Jeg har gjort handling på gårdsbutikker til en nesten skattejakt i sesongen. Dette fordi jeg er mye ute og kjører forskjellig steder. Da tar jeg meg tid til å stikke innom gårdsbutikken hvis jeg ser et skilt. Flere ganger har jeg fått smake på lokale delikatesser som jeg ellers ikke ville kjent til. Jeg har også oppdaget mange flotte kunstnere. Så for meg har det absolutt vært verdt det.